Wat is Mindful Yoga Kids?

Yogalife kinderyoga heeft een uniek programma waarin een combinatie van Yoga, dans, muziek en aandacht samenkomen. Plezier staat bij Kinderyoga voorop! Niet de techniek of prestatie.

In de yogales staat er altijd een thema centraal zoals de seizoenen, dieren, feesten of vriendschap. Op basis van dit thema doen we yogahoudingen, ademhalingsoefeningen, visualisatie en massages. Vaak gaat dit samen met muziek en dans. Aan het einde van de les is er ook regelmatig een creatieve verwerking.

Door het beoefenen van kinderyoga, ontwikkelen kinderen kracht en balans. Het helpt ze om hun lichaamshouding en ademhaling te verbeteren, het lichaam soepel en sterk te maken en de concentratie te vergroten. Daarnaast krijgen kinderen meer zelfvertrouwen en wordt het zelfbewustzijn verhoogd. Kinderen leren ontspannen, positief denken en zichzelf te zijn. Kinderen kunnen yoga heel goed gebruiken in hun dagelijks leven waarin stress, prestatiedrang en teveel prikkels in toenemende mate aanwezig zijn.

 

IMG_2403 IMG_2398

 

Uitleg voor ouders

Van kinderen wordt veel gevraagd en verwacht in deze tijd. Ze krijgen veel prikkels te verwerken en worden voortdurend gestimuleerd om te presteren. Niet ieder kind kan daar even goed mee omgaan. Kinderyoga is een ontdekking. Je onderzoekt wie je bent en wat je kan. Door kinderyoga komen kinderen weer in balans en zitten ze beter ‘in hun vel’.

Kinderen leren tijdens de yogales (met beide benen op de grond), op een ontspannen en leuke manier zich bewuster te worden van zichzelf, hun lichaam, emoties en omgeving. Kinderyoga geeft kinderen de gelegenheid om de dagelijkse drukte even los te laten en weer beter in contact te komen met zichzelf. Kinderyoga is niet competitief. Ieder kind kan en mag gewoon zichzelf zijn en naar eigen vermogen meedoen. Plezier in de les is het allerbelangrijkste!

Belangrijke vragen die tijdens een les aan de orde komen zijn: Wie ben ik? Wat wil ik? Wat voel ik? Waar ligt mijn kracht? En ook waar ligt mijn grens? In een veilige omgeving beweegt elk kind binnen zijn of haar eigen mogelijkheden. Hierdoor ontstaat ruimte voor het kind om te zijn wie het is.

Kinderyoga kan een positief effect hebben voor kinderen die last hebben van concentratieproblemen, hoofdpijn of buikpijn. Ook bij slaapproblemen, ademhalingsproblemen, nervositeit of angsten kan Yoga ondersteunen.
Naast dat kinderyoga goed voor kinderen is, is het bovenal heel erg leuk om te doen!

 

IMG_2402 IMG_2399

 

Wat leren kinder door Yoga?

De ademoefeningen en spelletjes zorgen voor behoudt van de natuurlijke diepe adem en versterking van de ademhalingsorganen.

Door de Yogahoudingen rondom balans en kracht leren kinderen zich te concentreren. Daarbij ontwikkelen ze ook luistervaardigheden en sociale vaardigheden.
Binnen de yogales maken we gebruik van positieve affirmaties en het ontwikkelen van respect voor onszelf en voor de ander.

Voor kinderen:

Met yoga leer je eigenlijk jezelf te ontspannen door je in te spannen. Yoga maakt je lenig en sterk. Yoga kan je ook helpen als je het moeilijk vindt om op te letten in de klas. De oefeningen die je leert kun je ook thuis of op school doen op elk moment dat je het nodig hebt. Als je boos, verdrietig, zenuwachtig of bang bent bijvoorbeeld. Yoga kan je dan helpen. Hierdoor wordt je weer rustiger.

Lesopbouw

Een yogales bestaat uit een warming up, yoga houdingen, adem- en concentratie oefeningen, spel en dans. Soms doe je dat alleen, soms met z’n tweeën of met de hele groep. Boven alles gaan we lekker bewegen, plezier maken en ontspannen.

Tijdens de lessen luisteren we naar elkaar en helpen we elkaar met de oefeningen. We gaan respectvol met elkaar om; er is geen competitie. Door te bewegen en met aandacht te voelen, kom je in contact met jezelf en ontdek je wat je belangrijk vindt en hoe je goed voor jezelf kunt zorgen. Kinderyoga maakt je fysiek en mentaal sterker. Je leert jezelf en je lijf kennen en contact te maken met anderen. Kinderyoga geeft je bovendien rust en zelfvertrouwen!

 

IMG_2397 IMG_2396

De lessen kinderyoga worden gegeven in Weert in de Kinderpraktijk. Zie lesinformatie en contact voor meer informatie.

NIEUW EVENEMENT!

Mini Symposium HSP